Prepuščanje OEEO iz gospodinjstev – «staro za novo, 1 : 1«

Ob nakupu nove naprave ali aparata imajo kupci pravico brezplačno prepustiti starega na prodajnem mestu trgovca ali distributerja. Pogoj za to je, da se oba uvrščata v isti razred opreme – npr.: ob nakupu televizorja je možno oddati nedelujoč monitor, ob nakupu sesalnika pa izrabljeno mikrovalovno pečico. Število kosov oddane odpadne opreme je omejeno na količino, ki je predmet nakupa. Potrošniki lahko na prodajnih mestih oddajo tudi fluorescentne sijalke (razen navadnih žarnic s svetilno nitko). V večini večjih trgovin so v ta namen nameščeni posebni zabojniki, namenjeni varnemu odlaganju in preprečitvi iztekanja nevarnih snovi. Spletne trgovine ob nakupu in dostavi velikih gospodinjskih aparatov (bele tehnike) ponujajo odvoz starih. Storitev je omejena na enak razred in tip aparata.

Prepuščanje odpadnih PBA – »brez zahteve po nakupu, neomejene količine«

Potrošniki lahko odpadne prenosne baterije in akumulatorje brezplačno prepustijo pri kateremkoli trgovcu, ki prodaja nove PBA. Trgovci morajo sprejeti odpadne PBA v neomejeni količini, brez zahteve po ponovnem nakupu. Na prodajnih mestih so dolžni na vidnem mestu namestiti posebne zabojnike za zbiranje ter obvestilo kupcem o možnosti brezplačnega prepuščanja.Odpadne PBA lahko potrošniki oddajo v trgovinah na drobno, prodajalnah z mešanim blagom, prodajalnah s športno opremo, na vseh bencinskih črpalkah, na enotah Pošte Slovenije, v kioskih ter v drugih specializiranih prodajalnah.

Odpadni avtomobilski akumulatorji

Zakonodaja trgovcem in serviserjem vozil ne določa obveznosti prevzemanja odpadnih ABA. Kljub temu večina izmed trgovcev in serviserjev končnim potrošnikom omogoča brezplačno prepuščanje avtomobilskih akumulatorjev.